Wat is wireline ?

In de olie & gas industry gebruiken we de term Wireline, als een geleider om bepaalde "tools" naar beneden te kunnen krijgen in de tubing van een put.
speciale werkzaamheden

De werkzaamheden die door middel van wireline worden uitgevoerd zijn geen werkaamheden die met regelmaat worden uitgevoerd op een platform. Door de jaren heen heb ik al diverse werkzaamheden meegemaakt en is altijd weer een mooie ervaring wanneer er speciale tools worden gebruikt.

Loggen

Aan de hand van een loggingtool kan men bepaalde waardes meten en deze uitlezen. Voorbeelden zijn: Druk, Stromingssnelheid (flow) en Warmte. Vaak zijn deze gegevens van belang voor een well- engineer om bepaalde beslissingen te kunnen nemen.

Projecten

Om de gasflow te optimaliseren worden na aanleiding van de loggingtools soms maatregelingen genomen met speciale tools. Het kan zijn dat vanwege teveel vloeistof een gedeelte van een tubing wordt afgesloten met een plug, dit om de laag waaruit de vloeistof komt af te sluiten zodat er geen vloeistof meer mee komt

Tools

Voor diverse werkzaamheden zijn er in de loop der jaren tools ontwikkeld, waarvan camera's een enorme progressie hebben doorgemaakt. Camera's zijn extreem duur, maar geven wel een perfect beeld van een bepaalde situatie.

Opbouw van wireline

Hieronder foto's van het opbouwen van een wireline-unit en de piping.

Raised Image
wireline unit
Raised Image
de bovenste reel waar de wireline doorheen gaat
Raised Image
de onderste reel waar de wireline doorheen gaat
Raised Image
de Blow-Out preventer
Raised Image
opbouwen van de lubricator
Raised Image
de tools plaatsen aan de wireline
Raised Image
lubricator aansluiten op BOP
Raised Image
lubricator hangt nu in de kraan en klaar voor gebruik

Put-operaties

 Op de E-17 moest er een gedeelte van de tubing worden afgedicht maar zonder de onderste 2 lagen ook af te sluiten. Hier werd een speciale bridgeplug geplaatst.

Hieronder een paar foto's van de camera , die voor het project werd gebruikt op de E17-A. Op de eerste foto de cameratool in z'n geheel. Op tweede foto onderaan de camera en op derde foto de lamp om zicht te geven in de donkere tubing.

Raised Image

Om te kijken welke problemen er zijn wordt er een camera gebruiken.

Raised Image

Onderin is de camera lens te zien.

Raised Image

Het lampje bovenin is om licht te maken , want anders geen beelden.

Raised Image De Tool wordt in elkaar gezet.
Raised Image De Lubricator wordt nu in elkaar gezet en klaar voor gebruik.