1974

Er werd geboord in het L-Blok van de Noordzee en in 1975 ging de L10-A in produktie. Tot op heden wordt er nog steeds gas uit dit L-Blok gewonnen.
Het gas wordt via een pijpleiding over de zeebodem naar Noordgastransport vervoerd (NGT).

Gebroeders Hunt

Nelson Bunker Hunt en William Herbert Hunt werden geboren in een van de rijkste Amerikaanse families.

De familie Hunt verwierf voornamelijk hun rijkdom in de Texaanse olieindustrie (hier werd later de televisiedrama serie DALLAS op gebaseerd).

W.H Hunt

thm-img

N.B Hunt

thm-img

L10-A

De L10-A werd in 1975 het eerste platform in de Nederlandse sector.

Daarna worden er rondom deze platform nog een aantal platformen gebouwd, waarvan het gas via de L10-A ook met de NGT leiding naar Uithuizen getransporteerd wordt.

Aangezien er toch personeel nodig was om het platform te kunnen opereren kwamen er mensen met een heel ander achtergrond dan de gasindustrie.

De Texanen waren destijds ktitisch op donkere mensen en het gebeurde dan ook wel dat wanneer een donker persoon uit de helikopter stapte, deze per direct weer terug kon vliegen.

Er werd tijdens het produceren een behoorlijke aanslag op het leidingwerk geleverd qua slijtage, zodat er met regelmaat gaten in het leidingwerk kwam. Deze moesten dan ook vrij frequent worden vervangen.

Later werd er corrossion inhibitor aan het gas toegevoegd ter bescherming vn het leidingwerk. En nog steeds wordt corrosion inhibitor toegevoegd en worden er ook wanddikte metingen gedaan om het zo veilig mogelijk te houden.

Naamsveranderingen

Placid International Oil , LTD

1964 - 1995

Occidental Netherlands , INC

1995 - 1998

Trans Canada International (Netherlands) BV

1998 - 2000

Gaz de France

2000 - 2008

GDFSUEZ E&P

2008 - 2015

Nadat Gaz de France diverse installatiebedrijven had overgenomen werd er een nieuwe naam gekozen waarvan de installatiebedrijven onder de noemer SUEZ werden ondergebracht. SUEZ was al een bestaand bedrijf in Frankrijk die Energievoorzieningen in beheer had.

vervolg

Engie

2015 - 2018

Na GDFSUEZ kwam er weer een naamsverandering om internationaal bekendheid te krijgen en vooral vanwege de Energievoorzieningen. Ze wilden vanaf deze periode de offshore gedeelte dan ook verkopen, om zich alleen nog maar op Energievoorzieningen te richten.

Neptune Energy

2018 - heden

Het Franse Engie concern heeft alle opsporings- en winningsactiviteiten van Engie E&P International, waaronder die in Nederland, overgedaan aan de Neptune Energy Group uit Londen. Van de Nederlandse vestiging Engie E&P Nederland, één van de grootste gasproducenten in ons land, is Neptune Energy sinds de oprichting nu de zevende eigenaar..

Raised Image

Platform L10-A.

Raised Image
Raised Image