onderstaand een krantenartikel in de Ommelander Courant van Donderdag 23 januari 2020

Geert Brondsema

al 20 jaar offshore

Geert Brondsema staat hierop de K14, een platform van de NAM. Op foto hierboven maakt hij een proefvaart op een Fast Rescue Craft,een reddingsvaartuig. Op de achtergrond is het platform te zien.

door ERIK POST

Uithuizen

Offshore is de aanduiding van activiteiten die plaatsvinden op afstand van de kust, meestal gericht op exploratie en winning van olie en gas, maar ook in toenemende mate ook van bijvoorbeeld windenergie.

De eemshaven speelt als het gaat om windenergie een steeds grotere rol bij deze tak van industrie, die vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn intrede deed in de Golf van Mexico. .

Geert Brondsema uit Uithuizen weet als geen ander hoe het is om offshore te werken Hij zette in 1997 zijn eerste stap op een boorplatform en is nog steeds in deze sector werkzaam. Het bevalt hem zo goed dat hij hoopt dit zijn hele werkzame leven te kunnen blijven.

Na het voltooien van de middelbare school ging Brondsema aan de slag bij een spuitgietbedrijf.Hier hield hij zich voornamelijk bezig met de productie van accubakken. "Toen eronvoldoende werk was, werd ik echter ontslagen.Omdat ik mijn electropapierenhad, heb ik mij toenlaten omscholen tot instrumentatiefitter. Bij dat werk houd je je bezig met het leggen van leidingennaar meetapparatuur. Die werkzaamheden vinden veelal plaats in fabrieken. Toen ik echter een vacature zag voor een offshore-functie was mijn belangstelling gewekt. Het avontuur trok mij meteen, maar zoiets is nogal ingrijpend en dat moet je natuurlijk wel eerst met het thuisfront overleggen. Als dit is wat je wil, moet je dat gaan doen, was de reactie van mijn vrouw. en dat heb ik gedaan.

Qua werkzaamheden is er eigenlijk weinig verschil met een fabriek, maar op een boorplatform krijg je natuurlijk toch te maken met wat andere aspecten. En daarmee moet je wel kunnen omgaan. Je zit bijvoorbeeld lange tijd met relatief veel en dezelfde mensen op een klein opppervlakte. Je moet je goed kunnen aanpassen en je moet flexibel zijn. Mijn collega's komen uit alle delen van het land en iemand uit bijvoorbeeld uit rotterdam is over het algemaan veel directer dan een Groninger. Als je daar goed mee om kunt gaan, is er niets aan de hand. En het is ook noodzakelijk, want we werken twee weken op en twee weken af met werkdagen van twaalf uur. We beginnen 's morgens om zeven uur en gaan door tot 's avonds zeven uur. Je maakt je collega's vaak meer mee dan je vrouw zeg ik wel eens".

Als Brondsema aan een nieuwe werkperiode begint, meldt hij zich in Den Helder. Daar stapt hij in een helikopter die hem naar het platform brengt. De Uithuizer kan zich de eerste keer nog goed herinneren . "ik was keurig op tijd op de afgesproken plek, maar kreeg daar te horen dat de vlucht vanwege de storm was uitgesteld. een dag later was de wind afgenomen en stapte ik moederziel alleen met de piloten in de helikopter. normaal zitten er meer mensen in, maar deze keer dus niet. Ik had geen idee wat mij te wachten stond. Het was Maart en pikdonker. Af en toe zag ik lichtjes van andere platforms. Het avontuur is nu echt begonnen dacht ik. Ik vond het meteen mooi. Nu, ruim twintig jaar later, stap je in die heli en ga je lekker slapen. Maar nieuwelingen kijken nog seeds hun ogen uit. Nadat ik was afgezet, kreeg ik mijn plekje toegewezen en ging ik aan de slag.We slapen in stapelbedden, ook dat vereist dus weer aanpassen en we houden ons buiten werktijd bezig met hele normale dingen als televisie kijken, lezen of internetten of trainen wat in ons eigen sportschooltje. Het sprak mij allemaal meteen aan en dat is tot de dag vandaag zo gebleven. Er zijn strenge regels op het gebied van veiligheid, alcohol is bijvoorbeeld uit den boze, maar dat is logisch. Daarnaast hebben we tweejaarlijks een scenariotraining van een week, waarbij we allerlei calamiteiten oefenen en zijn we natuurlijkgetraind voor zaken als EHBO. Dat laatste is ook echt noodzakelijk, want het duurt bij calamiteiten toch wel zo'n twee uur voordat er een dokter op het platform kan zijn.

Brondsema werkt momenteel voor het bedrijf Neptune Energy op een gasproductieplatform dat zo'n 100 kilometer uit de ligt. "Dat is een kleintje, de oppervlakt is ongeveer een half voetbalveld, waar plaats is voor maximaal 8 personen. Maar ik heb ook op grotere platforms gewerkt. Op ons platform houden we ons bezig met het drogen van het gas. Heel simpel gezegd komt dat spul nat naar boven, waarbij het onze taak is om het droog af te leveren. Als ik uitleg wat ik doe , zeggen veel mensen "dus je werkt op een booreiland". Meestal laat ik het maar zo, maar het is dus een gasproductieplatform. s wat het verschil is? Booreilanden verplaatsen zich van locatie naar locatie en een platform heeft een vaste plek. Een productieplatform kan niet verplaatsen en ook niet boren. Een productieplatform zorgt er simpelweg voor dat aardgas of aardolie geproduceerd wordt en via een uitgebreid pijplijnsysteem naar een eindbestemming wordt getransporteerd. mijn collega's en ik zorgen ervoor dat dit veilig gebeurt."

In een tijdperk waar de focus ligt op allerlei schone vormen merkt Brondsema dat er de laatste jaren minder seismografisch onderzoek wordt verricht. Toch denkt hij dat er nog decennia offshoregas wordt gewonnen. "En dat gebeurt dus voor de nederlansde kust al sinds 1975. de gebroeders Hunt waren dus de pioeniers. Hun leven heeft destijds model gestaan voor de schrijvers van de populaire serie DALLAS. Het is nog steeds een flitsende wereld met veel wisselingen van bedrijfsnamen en overnames.

Ik ben momenteel werkzaam voor Neptune Energy, dat ook weer uit overnames is ontstaan. Wie mij betaalt vind ik ook niet zo belangrijk. Als er maar wordt betaald. En ja, het geld... "je werkt in de offshore en krijgt dus dik betaald", hoor ik weleens. Dat valt allemaal reuze mee, kan ik je vertellen. En er moet natuurlijk wel wat tegenover staan, als je telkens twee weken van huis bent. Daarna twee weken thuis is mooi, maar je moet er wel tegen kunnen. En je partner moet er voor honderd procent achter staan. Uiteraard kun je tegenwoordig via internet en de mobiele telefoon heel goed met elkaar communiceren, maar bij bepaalde dingen ben ik niet in de buurt en moet mijn vrouw dat zelf op zien te losse. Daarnaast ben je niet bij alle verjaardagen of andere festiviteiten van de partij en mis ik, als groot voetballiefhebber, tal van leuke wedstrijden. Dit werk is echter mijn lust en leven. Ik hoop het zo lang als ik kan te blijven doen.

Een leeftijdsgrens hebben we niet. Ik moet dus gewoon door tot ik een jaar of 68 benm Ik hoop dat dat gaat lukken, want het is vrij intensief. Hetplatform heeft vier verdiepingen en je bent dus de hele dag bezig met traplopen. Als je er vervolgens nog 's nachts uit moet om een storing op te lossen, kun je merken dat je geen dertig meer bent. Maar voorlopig gaat dat allemaal nog goed. Of ik jongeren zou aanraden om voor een baan in de offshore te gaan? Het moet je liggen, maar als je kunt leven met de zaken die ik genoemd heb, biedt deze tak van de industrie echt heel veel mogelijkheden. En er is altijd vraag naar vakmensen. Mensen die wat meer willen weten kunnen terecht op mijn website die ik over mijn werk heb gemaakt. Die is te vinden op gmra.nl. Hier is volop informatie te vinden en veel foto's".

einde Artikel